19.02.2011 Ocoliș - Scărița BelioaraParticipanți: Andrei T, Anghel, Luci

Am decis să ne mai destindem puțin, să mai uităm de stresul cauzat de munca pe proiectele care le avem în derulare, așa ca am dedicat puțin timp unei munci orientate direct asupra noastră, a organizației și a păstrării unei tradiții – PerPedes. După discuții și mult trafic pe Google Earth, am hotărât să ieșim în weekend să verificăm dacă ar fi pretabil un traseu pentru PerPedes în zona Ocoliș - Cheile Runcului – Scarița Belioara – Cheile Pociovaliștei.

Am pornit vineri pe înserate, cu planul să înnoptăm la Moară la Rimetea iar sâmbătă dimineața să pornim spre Ocoliș. Ajunși la destinație pe firg și beznă ne-am gospodarit cât de repede am putut cu focul și generatorul, apoi ne-am așezat la un pahar de vin/lichior de plante și cântece de chitară.

Sâmbătă dimineața când ne-am trezit vremea era foarte proastă și eram înconjurați de ceață, însă nu ne-am lasat descurajați și am continuat cu planul de acasă. Odată ce am ajuns în Ocoliș vremea s-a mai limpezit puțin, cât sa ne bucuram de Cheile Runcului, de peisajul furmos și liniștea din Lunca Largă și pițigoii care anunțau voios (...și precoce) venirea primăverii. Am continuat pe marcajul cu bandă albastră, pe un drum forestier dotat cu atâtea foișoare de vânătoare încat îți dă senzația unei linii de front din războiul pe care omul l-a declarat naturii. În amonte de acestea se putea observa și o diferența clară legată de modul în care a fost exploatată pădurea. Dacă până la ultimul foișor arăta ok, mai sus de acesta pădurea a fost explotată aproape „la ras” și nimeni nu a mai purtat grija crengilor considerate „deșeu”, care au fost coborâte de torenți în vale.

Pe masură ce am urcat ceața devenea tot mai densă, astfel pe când am ajuns pe Scarița Belioara raza vizuală era undeva la 10 - 15 m așa că nu ne-am putut bucura deloc de peisajul spectaculos. Am facut puține poze cat am traversat platoul, apoi pe desupra abrubtului și în cele din urmă am coborat la interfluviul dintre bazinul Poșagii și râul Pociovaliștea. De aici am continuat pe marcajul triunghi albastru, prin Cheile Pociovaiștei până în satul Runc de unde am luat mașina si am pornit spre Rimetea. Am mai petrecut o noapte la Moară, departe de oraș și de griji, cu cântelce la „gura sobei”. Duminică dimineața am strâns de prin moară, am pregatit niște lemne pentru urmatoare ieșire acolo apoi am pornit spre casă.

Important: Deși Cheile Runcului și Cheile Pociovaliștei sunt foarte spectaculoase, satul Lunca Largă are o atmosfera unică și traversarea Scariței în luna mai lasă o amintire de neuitat, ne-am gandit totuși că parcugerea unui traseu care se desfașpara cam 50% pe drumuri forestiere și 10% pe drumuri comunale i-ar nemulțumii pe multi dintre participanți, așa că am hotarât că PerPedes 2011 NU se va organiza pe acest traseu.

Vezi poze
Înapoi