01.11.2010 Tura fulger în Padiş     Participanti: Tavi, Didi si Luci

     Am profitat de o oportunitate si am fugit pe durata weekendului la Chiscau cu intentia de a da o raita de o zi prin Padis, unii pentru prima data, altii dupa zece ani.
Ajunsi vineri dupamasa, fugim direct sa vizitam Pestera Ursilor (de data asta, eu, pentru prima data). Beneficiem de ghidul nostru personal si incercam sa ne imaginam ce a simtit muncitorul Curta Traian, primul om care a intrat in frumoasa pestera dupa 15.000 de ani de bezna. De asemenea, imi zugraveam imaginea a 140 de ursi flamanzi, muribunzi, blocati in intuneric, cu apucaturi canibalice, muscand orbeste la intamplare... cutremurator. Seara, friptura (de porc, nu de urs) si vin rosu.
     Sambata dimineata ne trezim cu greu la 7, mancam pe graba si iesim sa infruntam cele -5 grade de afara. Apoi, cu ajutorul ascultatorului mitsu ajungem mai intai pe sesul Padis de unde fugim dezgustati spre Glavoi. Incredibil cate se schimba in 10 ani. Sa mai zica cineva ca in Romania nu se misca lucrurile... Unul din cele mai frumoase locuri a ajuns o groapa de gunoi, adica chioscuri, cabanute, chichinete, movile de pamant si rumegus, darapanaturi, improvizatii, nailoane, fum si zgomot de drujba. Atragem atentia ca nu este decat inceputul deoarece drumul Pietroasa - Padis este in curs de modernizare - asfaltare. Si asa mai punem cruce in déjà clasicul stil romanesc la unul din ultimele bastioane naturale. Sa ne ierte sfintii! Pornim si punctam Cetatile Ponorului, Avenul Bortig si Cheile Galbenei. Rupti de sete si oboseala, ajungem pe inserate la masina, coboram si continuam cu programul nostru de seara: friptura si vin rosu.
     Duminica vizitam Muzeul de vechituri al lui Flutur (care din pacate a trecut la cele vesnice in urma cu doua saptamani). Apoi pornim spre casa cu planul de a intra pe la Muzeul Haorului de la Brad pe care l-am gasit din nou inchis (de vreo 3 ani). Pacat, dar las ca se face altul mai mare la Rosia Montana
     - cateva sute de hectare si sute de metri adancime. Avem o tara de ciocolata!

Vezi poze
Inapoi