22.11.2009 Observare acvila de munte in Cheile ManastiriiFiind alertati de colegii de la Milvus despre existenta unor amenajari turistice care ar putea stanjenii familia de acvila de munte – Aquila Chrysaetos – din Cheile Manastirii, ne-am decis sa ne deplasam (Luci si Anghel) la fata locului pentru o mai buna

Fiind alertati de colegii de la Milvus despre existenta unor amenajari turistice care ar putea stanjenii familia de acvila de munte – Aquila Chrysaetos – din Cheile Manastirii, ne-am decis sa ne deplasam (Luci si Anghel) la fata locului pentru o mai buna informare.

Astfel, ne-am dat intalnire in chei cu Istvan (de la Milvus), cunoscator al situatiei speciilor protejate de pasari din zona Trascaului, pentru a ne ilustra problemele pe care le-au identificat ei. Ne-am convins ca unele trasee se apropie prea mult de cuiburile acvilelor, ceea ce le poate influenta negativ, punand in pericol perpetuarea speciei. Am stabilit ca ne vom implica in remedierea problemelor pana in primavara cand cuiburile vor fi folosite de acvile.

Muntii Trascau gazduiesc populatia cu cea mai mare densitate de indivizi din Romania (numarand 12 perechi, aproximativ 10% din totalul tarii noastre). De asemenea, tot din informatiile primite de la Istvan Kovacs, in Trascau habiteaza si alte specii strict protejate, cum ar fi soimul calator – Falco Peregrinus - (aproximativ 8 perechi) si buha.

Cu prilejul iesirii, am dat si o tura de monitorizare in zona versantului stang al cheilor (comuna Ramet, valea Uzei), ocazie cu care am reusit si sa observam doua exemplare de acvile, probabil chiar cele care cuibaresc in Cheile Manastirii. Pe viitor, Albamont se va implica voluntar in procesul de monitorizare a catorva perechi de acvila de munte din Muntii Trascau.

Inapoi