01.03.2009 Iesire la RimeteaIesire la Moara – 28

Iesire la Moara, 28.02-01.03. 2009

Participanti: Luci, Adi, Ina, Mita, Togor, Marius, Dorgo, Anca, Calinescu

 

Prima iesire la Rimetea pe anul asta. Ne era dor de mirosul casei vechi impletit cu fumul sobei pe lemne. Ajungem in Rimetea. Zapada. La intrarea la Moara fac o manevra gresita si raman intepenit in zapada. In timp ce ma scarpinam in cap apare suzukiul salvator al fratelui Istvan de la Transilvania Verde. Masinuta icneste de doua ori si scoate vectra din zapada. Dam mana, simbol al infratirii celor doua popoare.

Vedem care-i treaba pe la Moara si mergem si noi in sat ca-i sarbatoare mare, Ingroparea Farsangului. Este vorba despre un obicei vechi de peste 700 de ani. Ritualul reprezinta ingroparea anului vechi agrar, si marcheaza inceputul postului Pastelui. Am mers si noi in spatele carutei trase de un magarus ce ducea un coparseu ce simbolizeaza iarna, in pocniturile de bici ale flacailor din Rimetea. Facem cateva poze, maninfestarea se sfarseste si noi ne indreptam spre Moara sa ne incalzim oasele si sa ne potolim setea cu diverse beuturi cu mai multe sau mai putine grade. Incercam sa si cantam la chitara, unii mai si reusesc, important e ca ne simtem bine.

Dimineata ma pornesc cu amicu Calinescu intr-o expeditie de cerecetare a versantilor ciuruiti de vechi mine de fier. Le identificam, facem presupuneri si ne intoarcem. Peisaj de vis, creasta calcaroasa, acoperita cu zapada se aseamana cu muntii inalti de pe alte meleaguri. Incheiem plimbarea si ne intoarcem cu totii acasa.

 

Vezi poze aici.


Inapoi