Managementul eficient al ariilor protejate din Munţii Apuseni, judeţul AlbaObiectivele proiectului se inscriu pe trei directii principale:

Obiectivele proiectului se inscriu pe trei directii principale:

1. instruirea resurselor umane implicate in gestionarea ariilor protejate in management organizational, managementul conflictelor, rangeri si ghizi montani.

La cursurile de instruire vor participa 60 de persoane, selectate din organizatiile si institutiile care au in custodie sau administreaza arii protejate in zona de interes si din cadrul comunitatilor locale. Instruirile se vor desfasura la Centrul de informare care va fi definitivat in cadrul proiectului. Pentru desfasurarea cursurilor de instruire se vor selecta traineri specializati cu experienta. De asemenea se va organiza un seminar de lucru la care vor fi invitati custozi si administratori de arii protejate din zonele montante, reprezentanti ai institutiilor de protectie a mediului, angajati ai administratiilor publice locale, persoane din comunitatile locale etc. In cadrul seminarului se va discuta despre Planurile de management si Regulamentele de functionare a ariilor protejate, despre gestionarea eficienta a ariilor protejate si despre implementarea programului Natura 2000 in Romania. In urma acestui seminar se va edita un ghid de bune practici in gestionarea ariilor protejate din zonele montane, care va constitui un instrument util pentru toti cei implicati in acest domeniu.

2. realizarea unor lucrari de infrastructura pentru o mai buna gestionare a ariilor protejate, informare si conservare a ariilor protejate.

Ne propunem ca in cadrul proiectului sa realizam lucrari pentru functionalizarea Centrului de instruire pe care CETM Albamont il detine in comuna Rimetea. Aceste lucrari presupun finisarea constructiilor, introducerea retelelor de utilitati (energie electrica, energie termica apa potabila) si achizitionarea unor piese de mobilier si echipamente necesare. Acest Centru de instruire va sta la dispozitia celor interesati pentru desfasurarea de cursuri, seminarii sau conferinte pe teme de protejare a mediului inconjurator. Centrul va fi dotat cu o turbina de producere a energiei electrice pentru a profita de caderea de apa existenta (care angreneaza in prezent o moara traditionala aflata in conservare). In cadrul Centrului se va amenaja si un Punct de informare turistica. In cadrul proiectului se vor mai realiza doua Puncte de informare, in comunele Ramet si Salciua, unde intentionam sa achizitionam cate o suprafata de teren de aproximativ 60 metri patrati pe care sa se amplaseze cate o constructie traditionala din lemn. In Punctele de informare se vor oferi informatii despre obiectivele turistice, trasee, posibilitati de cazare, reguli de comportamanet in natura etc de catre o persoana din comunitatea locala, instruita in acest sens si care va putea oferi si servicii de ghid montan. In cadrul proiectului se vor realiza de asemenea amenajari turistice in scopul conservarii ariilor protejate si pentru informarea si siguranta turistilor (remarcarea traseelor, amplasarea de stalpi indicatori, panouri, amenajarea unor locuri de campare, maini curente, platforme de belvedere etc.). Aceste amenajari se vor realiza prin munca voluntara de catre membri CETM Albamont si ai celorlalte organizatii care au in custodie arii protejate in zona de interes (ATE Trascau Corp Zlatna si Club Montan Apuseni din Cluj Napoca).

3. studierea, monitorizarea si evaluarea ariilor protejate pentru luarea acelor masuri care sa conduca la o conservare cat mai eficienta a ariilor protejate.

Se vor forma echipe de specialisti din cadrul universitatilor si a centrelor de cercetare din cadrul altor institutii care vor fi contractati pentru intocmirea unei documentatii stiintifice complexe referitor la geologia, geomorfologia si ecologia a zece arii protejate mai importante, din care sa reiasa starea calitativa si masurile ce trebuiesc luate pentru conservarea elementelor naturale. In toate ariile protejate se vor reliza ridicari topografice pentru identificarea exacta a limitelor acestora si marcarea lor. Echipe de voluntari, instruiti ca si rangeri vor patrula prin fiecare arie protejata cu o frecventa bilunara pentru a monitoriza starea acestora si fluxul de turisti si pentru a identifica eventualele probleme sau conflicte ce pot aparea.

 

Finantator: EEA Grants

Buget: 500.000 Euro

 

Inapoi