Ecoturism în Depresiunea TrascăuScopul proiectului: crearea conditiilor (infrastructura, resurse umane, promovare) de practicare a ecoturismului in Depresiunea Trascaului pentru sejururi de cel putin 10 zile

Scopul proiectului: crearea conditiilor (infrastructura, resurse umane, promovare) de practicare a ecoturismului in Depresiunea Trascaului pentru sejururi de cel putin 10 zile.
Acest lucru va duce la transformarea turismului de tranzit si de weekend (din care localnici nu se aleg cu mare lucru) in turism stationar, pe de o parte, si transformarea turismului haotic si cu impact negativ mai ales in ariile protejate, intr-un turism controlat care valorifica integral cultura si natura locala fara a le degrada.

 

            OBIECTIVELE PROIECTULUI

     A.Realizarea infrastructurii necesare desfasurarii ecoturismului in depresiunea Trascaului. Acest lucru presupune re-marcarea a 8 trasee turistice montane in lungime de aproximativ 70 km, realizarea si montarea a 6 panouri turistice informative care vor fi amplasate pe trasee la intrarea în rezervaþii. Activitatile necesare realizarii acestui obiectiv se vor finaliza pana la sfarsitul lunii a patra de derulare a proiectului si se vor concretiza prin organizarea unei tabere de lucru de 10 zile cu 15 voluntari (12 dintre ei cursanti la cursul de ghizi). Beneficiarii acestor activitati sunt turistii. Remarcarea traseelor si montarea panourilor informative va asigura o siguranta sporita pentru turisti, ii va conduce la locurile de interes si va impune zone obligatorii de acces in arii protejate ceea ce duce la diminuarea impactului negativ datorat traficului turistilor.

   B. Pregatirea resurselor umane necesare desfasurarii ecoturismului in depresiunea Trascaului. Pentru aceasta vom pregati 12 ghizi turistici montani (6 localnici si 6 voluntari CETM Albamont) care sa cunoasca bine zona, geografic, istoric cat si obiceiurile locale. In acest moment Albamontul face demersurile necesare pentru acreditare de catre Consiliul pentru Standarde Ocupationale si Atestare. Pregatirea se va desfasura in Rametea, in spatiul pus la dispozitie de Consiliul Local si va dura 120 zile (60 de teorie si 90 de practica), pe parcursul a 11 luni (lunile 1-11 de derulare a proiectului). Grupul tinta este format din cei doisprezece cursanti. In urma cursului, pensiunile din zona vor avea la dispozitie ghizi cu foarte bune cunostinte despre zona. Acest lucru va duce la cresterea calitatii si sigurantei serviciilor oferite clientilor turisti si la micsorarea impactului negativ. Grupul condus de un ghid va respecta cu siguranta mai mult traseul impus si restrictiile necesare.

    C. Promovarea principiilor ecoturismului in randul turistilor si a comunitatilor din depresiunea Trascaului. In vederea promovarii principiilor turismului ecologic vom realiza 4 panouri (unul in fiecare sat) cu harta Depresiunii Trascaului pe care se vor figura ariile protejate, siturile si traseele turistice iar pe verso principiile turismului ecologic, vom tipari si distribui harti (1000 bucati format A3) care sa cuprinda aceleasi informatii, cuprinse si pe panouri. De asemenea vom sustine un seminar de promovare a ecoturismului pentru 20 lucratori de la pensiuni si localnici care fac agroturism. Impreuna cu acestia vom dezbate pachetul de servicii ecoturistice. Produsul ecoturistic va fi conceput impreuna cu partenerul SC Albena Tours SA. Pentru promovarea pachetului de servicii ecoturistice vom posta acest serviciu pe paginile web www.albenatours.ro si www.albamont.ro, vom tipari si distribui 100 de brosuri de promovare si 2000 fluturasi. Activitatile necesare realizarii acestui obiectiv se vor desfasura pe parcursul celor zece luni de derulare a proiectului si vor avea ca grupuri tinta lucratori de la pensiuni si localnici care fac agroturism. Prin aceste activitati vom creste numarul celor care repecta, practica si promoveaza ecoturismul.

 

Finantator: FPP Miercurea Ciuc si Asociatia de Ecoturism din Romania

Buget: 10.000 Euro

 

Inapoi