Poiana cu narcise de la Negrileasa      Categoria: Rezervație naturală, corespondent categoria IV IUCN

      Importanța rezervaţiei: botanică, conservă specia floristică, narcisa (Narcissus stellaris), numită de localnici ruşculiţă.

      Poziţia geografică: rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1348 m), pe interfluviul dintre Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1150 şi 1250 m; după o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi.

      Căi de acces: din DN 74 Alba Iulia - Abrud se intră pe DJ 107, modernizat, care duce la Bucium; de aici se urmează drumul comunal spre satul Valea Negrilesei, din care se desprinde un drum forestier până la limita rezervația sau urmarind DN 74 Alba Iulia – Abrud până în satul Feneş apoi pe Valea Feneşului se trece după 10 km prin Rezervaţia "Cheile Feneşului" iar după încă 15 km, pe un drum forestier se ajunge la “Poiana Narciselor “.

      Suprafaţa şi limitele: circa 45 ha, în lungul culmii, până la limita pădurii; se întind spre est până la înşeuarea de sub vârful cu cota 1260 m, iar în vest până pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. La acestea se adaugă o zonă tampon ce se întinde pe o fâşie lată de circa 200 m în pădurea care înconjoară poienile cu narcise.

      Situația administrativă: Rezervația se află inclusă în ROSCI0253 și ROSPA0087 Munții Trascău.

Download fisier kmz

Înapoi