Vânătările Ponorului      Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)

      Descriere: rezervaţie complexă; reprezintă un sistem endo și exocarstic alcatuit din doua avenuri și o cascadă, cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.

      Poziţia geografică: avenul Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.

      Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.

      Suprafaţa şi limitele: 1,5 ha. În partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul aven, zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.

      Situația administrativă: rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.

Înapoi