Piatra Boului      Categoria: Rezervație naturală (cat IV IUCN)

      Descriere: rezervaţie geologică, reprezentată printr-un bloc calcaros în formă de creastă ascuţită, cu înălţimea de 45 m, ce domină versantul nordic şi vestic al Dealului Fecioarei (542 m).

      Poziţia geografică: în partea de nord-est a Depresiunii Ampoi-Ampoiţa, pe o culme domoală cuprinsă între Valea Ampoiţei la nord şi Valea Ampoiului la sud; altitudine 510 m.

      Căi de acces: pe DN 74 Alba Iulia - Abrud până la km 16, până la ieșirea din satul Tăuţ, unde se observă o poteca spre nord, ce urcă pe Dealul Fecioarei circa 1,5 km până la Piatra Boului. Pe DN 74 Alba Iulia – Abrud, apoximativ 11km, unde se virează dreapta pe drumul comunal ce strabate Ampoița, se mai inainteză aproximativ 3 km, apoi se observa un panou ce semnalizează o potecă spre rezervație.

      Suprafaţa şi limitele: 0,60 ha, blocul de calcar având dimensiunile de 100m x 60m. Rezervaţia propriu-zisă cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200-300 m în jur, incluzând atât pădurea, cât şi păşunea din partea de nord şi nord-vest, în care nu se vor amplasa construcţii şi nu se vor exploata calcare.

      Situația administrativă: Rezervația se află în custdia CETM Albamont, începând cu anul 2010.

Înapoi