Cheile Tecşeştilor      Categoria: rezervație natural (cat IV IUCN)

      Descriere: rezervaţie complexă, peisagistică cu relief specific format pe calcare, dar în mare măsură acoperit de vegetaţie.

      Poziţia geografică:în partea de est a Munţilor Trascăului, de o parte şi de alta a Pârâului Cetii; altitudinea maximă 1153 m în Dealul Runcului; altitudinea minimă 775 m în albia Pârâului Cetii din Chei.

      Căi de acces: din DN 1 Alba Iulia - Aiud, pe DJ Galda de Jos - Benic (10 km), în lungul Pârâului Gălzii şi în continuare pe drumul de exploatare de pe valea Pârâului Cetii.

      Suprafaţa şi limitele: 32 ha, cuprinzând cheile străbătute de Pârâul Cetii şi înălţimea calcaroasă Dealul Runcului dezvoltată pe stânga văii. Limita vestică, la nord de Valea Cetii, se suprapune cu limita dintre comunele Stremţ şi Întregalde situată la baza abruptului. După aproximativ 200 m se desprinde de limita de comună şi urmăreşte spre nord-est baza abruptului şi marginea pădurii până în Vârful Runcu (1153 m). De aici se îndreaptă spre sud-est, apoi spre sud şi sud-vest menţinându-se tot la baza abruptului calcaros. Limita de sud se află în lungul drumului dintre Răicani şi Tecşeşti, pe care se află limita de nord a rezervaţiei Piatra Cetii. Din acest drum până în firul văii, limita se menţine pe marginea pădurii.

      Zona tampon se extinde numai la nord de chei şi în laturile de vest şi de nord limita acesteia corespunde cu limita dintre comunele Stremţ şi Întregalde. Din şaua dintre Dealul Runcului şi Vârful Prisecii (1150 m) se continuă în lungul unei vâlcele de la obârşia Pârâului Răchite şi, urmărind marginea pădurii şi drumul către satul Răchite, se îndreaptă spre sud spre a ajunge în albia Pârâului Cetii.

      Situația administrativă: Rezervația se afla pe teritoriul sitului N2000 Munții Trascău.

Înapoi